Sunday, November 17, 2019
   
Login

2e week Sranan.

 

 

We hebben al wat Surinaamse worden bijgeleerd. Zoals Fawaka? Letterlijk vertaald: Hoe loopt het? Betekent eigenlijk gewoon: Hoe is het?

Veel gehoord antwoord is dan ook Futu Futu (op 2 voeten) of Lange Lange (als maar rechtdoor).

We hebben deze week mokken en sleutelhangers gedrukt. Ik snap nu wel waarom Surinamers zo ontzettend lui zijn! Het is bijna niet te doen in deze hitte. Het zweet zat op plekken waarvan je niet eens wist dat je daar kan zweten. Maar gelukkig is daar elke middag om 12 uur een heerlijk koude Djogo. Die maakt het leven weer even een stuk aangenamer.

De rit naar Welbedacht een plaatsje in de provincie Commewijne was een barre tocht. Waar je zou verwachten dit stuk (ongeveer 40km) in een half uur tot 45 minuten te kunnen doen met de auto hebben we daar 1,5 uur overgedaan. De weg is zo slecht dat je blij bent als je een drempel tegenkomt want die valt dan nog wel mee. Tijdens deze autorit hebben we wel wat meer van het district gezien. Veel nog echt oude houten huisjes afwisselend met stukken tropisch regenwoud.

Het is hier af en toe zo warm dat we maar een ventilator op het terras hebben gezet om toch nog enige verkoeling te krijgen. Gelukkig is de droge tijd nog niet begonnen, hij had eigenlijk al 3 weken geleden begonnen moeten zijn. Het regent hier af en toe en dat is echt genieten. Het koelt heerlijk af en ik heb nog nooit zo veel water in een keer naar beneden zien komen. Tijdens een regenbui gaan Surinamers hun auto wassen. Zodat hij zijn auto niet hoeft af te spoelen en niet met emmers water hoeft te slepen. Heel erg komisch gezicht in z’n enorme stortbui.

De eerste strijd tegen de kakkerlakken is begonnen. Er hebben zich er al 2 gemeld bij ons in huis. Helaas hebben beide het niet kunnen overleven. De eerste had wat moeite met zijn eerste zwemles. Terwijl de 2e “met de botte bijl hakken” letterlijk heeft ondervonden. Gelukkig komt volgende week de bestrijdingsdienst en zijn we voorlopig weer even van de kakkerlakken af.

Vrijdag gaan we met het hele bedrijf 3 dagen naar anaula (http://www.anaulanatureresort.com/) daar zullen we volgende week uitgebreid op terug komen.

Voor de rest was het een rustige week.

Toine en Frank van den Berg

 

 

MambWeather icon
Suriname
--- °C
Suriname °C | Amsterdam °C
[Details]
Paramaribo

Login Form